måndag 1 februari 2021

Underbara februari! - Ihana helmikuu!

 Igår slutade jaktsäsongen för våra hundar. För första gången var rådjursjakten tillåten i januari även här hos oss. Vi hade knappt någon snö alls före alldeles i slutet av månaden, inte så kallt heller, så på det sättet kändes det helt ok att fortsätta jakten efter årsskiftet. Nu har vi äntligen snö på marken och några minusgrader. I februari finns det ännu möjlighet för harjakt, vi får se om någon av våra harjägare får ta en tur till skogen. Men i det stora hela ska vi nu bara njuta av vintern och samla krafter tills spårsäsongen börjar!

Jag tittade ännu snabbt lite på resultat från säsongens drevprov, och kan mycket nöjd konstatera, att av bassetrasernas dryga tjugo provstarter är nästan hälften kennelns hundar. Tre bästa resultat står våra hundar för: I toppen regerar Eira, Airi och Tycoon. Nandor och Siiri är bland de tio bästa. Vad berättar det om? Jo, vi har mycket vilt på våra marker på Åland, men det hjälps inte om inte hundarna vet vad de ska göra med dem. Vi har haft många fastländska hundar på våra prov också, och det händer att det blir helt enkelt för mycket av det goda för dom. Det tar sin tid före de lär sig att urskilja vilka spår de ska följa osv. Även vädret och havets närhet överallt har stor betydelse - förhållanden är helt annorlunda än in i landet någonstans. Och det viktigaste: träning, träning och träning. Vi är så lyckligt lottade med både arbetstider och annat, att vi har möjlighet att erbjuda skogsdagar till alla våra hundar genom hela säsongen. I princip kan alla hundar komma ut till skogen 1-3 gånger per vecka. Det är mycket, och det syns absolut i hundarnas kondition och kunskap. För visst jagar nästan vilken fauve som helst, men skickliga blir de av träning och erfarenhet. Tid i skogen ger färdighet, helt enkelt!

Men just nu är det vinterdvala och sparkstöttingsåkning som gäller. Vi väntar ju också på Maires löptid. För ett par veckor sedan såg det redan ut att börja, men nej, jag blev nog lurad. Så nu ska jag bara luta mig tillbaka och ta det lugnt, allt har sin tid! Bra zen-övning till mig som inte är precis känt för att ha en massa tålamod till övers... Men underbara februari bjuder på fantastiska snövyer, skidspår och kanske skridskoisar till den som väntar. Ut och njuta!



Metsästyskausi päättyi koiriemme osalta eilen. Ensimmäistä kertaa kaurisjahti oli sallittua täällä meillä myös tammikuussa. Lunta meillä ei ennen kuun loppua ollut juuri ollenkaan, ei myöskään pakkasta, joten sen puolesta jahti tammikuussa oli ihan paikallaan. Nyt lunta ja pakkassäätä on viimein saatu tännekin. Helmikuun ajan on vielä mahdollista ajaa jänistä, saa nähdä josko joku jänisajureistamme pääsee vielä kierrokselle metsään. Mutta pääasiassa suunnitelmissa on nyt pelkkää talvesta nauttimista ja voimien keräilemistä tulevaa jäljestyskautta varten!

Katsoin vielä nopeasti kauden ajokokeiden tuloksia, ja voin hyvin tyytyväisenä todeta, että bassetrotuisten reiluista kahdestakymmenestä koestartista on melkein puolet kennelimme koirien. Koirillamme on myös kolme parasta tulosta: kärjessä paikkaa pitävät Eira, Airi ja Tycoon. Nandor ja Siiri ovat kymmenen parhaan joukossa. Mistä se kertoo? Kyllä, Ahvenanmaalla on hyvin riistarikkaat maastot, mutta eipä tuo paljon auta jos koirat eivät tiedä, mitä riistan kanssa tehdä. Ajokokeissamme on usein koiria myös mantereelta, eikä ole tavatonta, että kaikki jäljet ja hajut ovat niille jopa hiukan liikaa. Kestää usein aikansa, ennenkuin ne oppivat erottelemaan hajut toisistaan. Luonnollisesti myös säällä ja meren läheisyydellä ihan joka paikassa on suuri merkitys - olosuhteet ovat aivan erilaiset kuin jossain sisämaan maastoissa. Ja se kaikista tärkein: harjoittelu, harjoittelu ja harjoittelu. Olemme työaikojemme ja muiden puitteiden puolesta siinä onnellisessa asemassa, että voimme tarjota kaikille koirillemme metsäpäiviä koko kauden läpi. Periaatteessa joka koira voi päästä metsään 1-3 kertaa viikossa. Se on paljon, mikä luonnollisesti näkyy koirien kunnossa ja taidoissa. Sillä toki melkein mikä tahansa retale ajaa, mutta taitavia niistä tulee vasta harjoittelun ja kokemuksen myötä. Aika metsässä tekee mestarin!

Mutta juuri nyt on aika talvilevon ja potkukelkkailun. Odottelemme toki myös Mairen juoksua alkavaksi. Pari viikkoa sitten luulin sen jo alkavan, mutta kyllä minua siinä hiukan huijattiin. Joten nyt aion vain nauttia talvesta ja odotella rauhassa. Hyvää zen-harjoitusta minulle, joka en todellakaan ole tunnettu liiasta kärsivällisyydestä... Mutta ihana helmikuu tarjoaa lumisia näkymiä, hiihtolatuja ja ehkä luistelujäitä. Ulos nauttimaan! 


1 kommentar:

  1. Teidän dominassi on tosiaan huikeaa. Mannersuomen puolustukseksi todettakoon ettei täällä ole basseteilla saanut kaurista tai peuraa ajattaa kuin kaksi kautta. Eli viime vuoden kokeissa mantereen koirilla ei ole voinut olla paljon harjoittelua takana sorkkaeläimillä. Ja varmaan tällä toisella kaudella korona vähensi innostusta järjestää ja osallistua kokeisiin. Mutta on täällä mahdollisuudet kehittyä, sillä kun lumen määrä vuosi vuodelta vähenee niin peurakantaa on entistä vaikeampi pitää kurissa ilman koiria.

    SvaraRadera

Vårens nyheter - Keväisiä uutisia

 Våren, fantastiska våren! Soliga dagar, blåsiga dagar, yvigt snöfall, blåsippor, myror och fjärilar. Tranorna och lärkorna kom för några ve...